Vuosi 2015 alkaa olla paketissa ja jotenkin joulu aina katkaisee tekemisen siten, että tilinpäätös meillä ja muualla tuntuu järkevältä tehdä, oli sitten taloussyklimme mikä tahansa.

Mitä sitten tapahtui työnvälitysmarkkinoilla vuonna 2015. Mielestäni yritysten suhdanteissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia eli selvästi keskiarvoviivan alapuolella mentiin. Myöskin työnhakijapuolella näytti edelleen ”parhaita hakijoita 10 vuoteen” riittävän, vaikka niistä osa päivittäin uutta tulevaisuutta löysikin. Yleinen signaali oli, että kukaan ei työllistä ketään, mutta silti tällaisella marginaalimarkkinaosuudella toimivakin välittäjäorganisaatio pystyi edesauttamaan 150-200 uuden työsopimuksen syntymistä vuoden aikana, joten piilotyöpaikoissa vetoa löytyi.

Mietin, että kirjoittelenko tässä kauden päätteeksi kivoja korulauseita vai olisiko jotain sanottavaakin. Päädyin jälkimmäiseen.

Vuoden vaihteessa tulee aina eteen epämääräinen käsite välipäivistä. En oikein tiedä, mitä ne ovat. Ymmärrän, että on työpäiviä ja sovittuja lomapäiviä. Mutta sen lisäksi tuntuu, että aina jokainen sellainen viikko, joka rikkoo 5 päivän työviikon, aiheuttaa myös lisäefektejä viikon tekemiseen. Eli tavallaan jokainen välipäivä tuo välillisiä vaikutuksia viikon työpäivien piiriin. Näistäkin löytyy alueellisia eroja maassamme. Mikä sitten onkaan yhteiskuntamme kaksijakautumisen tai vaikka useampaan ryhmään jakautumisen tilanne ?

Eli tuntuu siis, että on jokin epämääräinen käsitys välipäivistä, jotka eivät olekaan niin tehokkaita työpäiviä kuin kaikki muut. Ehkä asia vielä korostuu toimistossa, jossa jokainen kuitenkin pystyy vapaammin päättämään työnkuvastaan jopa toimenkuvien yli. Tässä kohtaa minun on pakko antaa rehti tunnustus esimerkiksi rakennustyöläisille. Aina kun vaikka uudenvuodenaattona ajaa autossa klo 13-15 välillä, on se kiva nähdä, kun äijät tekee työmailla duunia entiseen malliin. Okei, pakko se on ainakin laittaa harkintaan, mikä on oma statukseni juuri siinä tilanteessa. Silti rohkenen väittää, että meillä ECAMissa ei ole kuin työpäiviä tai lomapäiviä, emme vietä välipäiviä.

VM:n Alex mielestäni ihan ansiokkaasti sanoi, että poliitikoilla on vastuu päätöksistä ja sitä kautta tulosvastuu. Jos päätöksiä ei saada aikaa muualla, niin silloin se täytyy tehdä maan johdossa. Hienoa. Mutta pitäisikö ainakin viestintää muuttaa, että ei sanottaisi eduskunnan palaavan lomilta helmikuun alkuun. Jos istuntoja ei ole, niin pitäisikö ainakin tunnustaa, että töitä tehdään tammikuussakin. Toki pitää varmaan ensin miettiä, tehdäänkö niitä töitä. Siihen en oikeastaan itse pysty muodostamaan mitään faktakäsitystä. Mielenkiintoisia juttuja.

Vuosi 2015 on siis paketissa. Haluan kiittää omaa ECAMin dream teamia (in albhabetical order): Heini, Jasmiina, Laura, Teiju, Virva. Kiitos. Kiitos myös kotijoukoille tuesta helppoina ja vaikeina päivinä.

Arvoisat asiakkaamme: kiitos luottamuksestanne jälleen kerran. Otetaan muutama päivä rauhoittumiseen. Tavataan jälleen vuonna 2016 uusien kujeiden merkeissä.

Rauhallista Joulua,

T. Esa Räsänen

ECAM Consulting Oy